marți, 29 mai 2012
Romania.desteapta-TVR.2012-TVRip
Emisiune difuzata pe 28 mai 2012.
Irina Păcurariu vă dă întâlnire cu românii deştepţi de pe Coasta de Vest a USA
Realizator: Irina Păcurariu
Aici sunt spuse poveştile a zeci de studenţi şi profesori români de la marile universităţi ale lumii. Regulile, grilele de selecţie la aceste universităţi, dar mai ales succesul unor români care au studiat sau continuă să lucreze în universităţi precum Harvard, Princeton, Yale, Stanford, Berkelay, King's College, MIT, Sorbona, Heidelberg, Columbia University, Cambridge, Oxford, cele două mari universităţi din Germania - Ludwig Maximilian şi Universitatea Tehnică, dar şi London School of Economics au fost adunate de Irina Păcurariu în cinci ediţii de câte o oră fiecare.
Cum se vede România de acolo? Cât de lung a fost drumul acestor români care au studiat sau continuă să muncească în aceste universităţi? Ce planuri au? Se vor întoarce ei acasă? Este inteligenţa cel mai bun produs de export al României? Sunt doar câteva dintre multele răspunsuri pe care Irina le obţine la "România deşteaptă".
"Educaţia este considerată principala şansă pentru sănătatea acestei naţiuni. O astfel de temă este (aproape) obligatorie în aceste vremuri, în care dileme de tip învăţământ privat/public sau studiu în ţară/în afara ei sunt subiecte recurente pe agenda publică. În plus, sistemul autohton pare să-şi mărturisească, măcar tacit, eşecul. Chiar dacă acesta nu este neapărat de fond, ci mai degrabă unul de imagine", este de părere Irina Păcurariu.
Mai interesant acest episod pentru ca a continut mai multe interviuri cu profesori si astfel s-au vazut diferentele de mentalitate(mai important)decat cele educationale.Toti studentii de afara recunosc ca volumul de cunostinte predat la noi este de cateva ori peste al celor de afara(la pregatirea teoretica le dam lectii fapt afirmat de studenti si profesori) insa sistemul de aici iti spune "si ce daca" pe cand cei de afara(universitati) se bat pe ei.
Alt aspect ce ma frapat este reprezentat de modestia profesorilor.Sa predai la cele mai bune universitati din SUA si sa nu rabufnesti in fata unui oarecare student ce are o opinie contra ne-plesnindul psihic "cine esti tu ce sti tu de imi esti contra, eu am scris carti am fost invitat la conferinte asa ca ia zi cate din astea ai facut tu".Aceasta mentalitate este exemplificata ca nu se intampla-de profesori si studenti de afara- ba chiar iti da nota maxima daca argumentezi fiind 100% impotriva unei idei traditionale dintr-un curs adica nicio problema poti face pe "prostul" punandu-te impotriva curentului intr-un mod logic si cu bun simt fara sa agasezi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu