marți, 3 noiembrie 2015

Case anti-glonţ, anti-incendiu şi prietenoase cu mediul, din peturi şi lut



În Nigeria, localnicii îşi construiesc case colorate, anti-glonţ, anti-incendiu, rezistente la cutremure, dar şi durabile, din sticle de plastic (peturi) şi lut. Construcţiile menţin o temperatură interioară confortabilă, nu au emisii de carbon şi sunt alimentate cu energie solară sau gaz metan obţinut din reciclarea deşeurilor (umane şi animale).

Potrivit Phys.org, criza locuinţelor din Nigeria este atât de acută, încât ar fi nevoie de aproape 16 milioane de case pentru a o rezolva. Cum construcţia în stil tradiţional ar fi mult prea scumpă pentru cei mai mulţi localnici, unii au ales soluţiile propuse de două organizaţii şi şi-au ridicat case din sticle de plastic. Proiectul aparţine ONG-urilor Development Association for Renewable Energies (DARE) şi Africa Community Trust şi încearcă să rezolve două probleme dintr-un foc: problema lipsei locuinţelor şi problema protecţiei mediului.

Pentru o astfel de casă cu două dormitoare este nevoie de aproximativ 14.000 de peturi. În Nigeria se aruncă la gunoi cam trei milioane de astfel de sticle de plastic, zilnic. Peturile sunt umplute cu nisip şi legate în construcţie, între ele, cu lut şi ciment. Astfel, se formează un perete solid, mai puternic decât cel din bolţari, spun constructorii.

Autorii proiectului susţin că aceste case colorate sunt şi anti-glonţ, rezistă la incendii şi la cutremure; în plus, menţin o temperatură constantă în interior, tot anul. O astfel de casă poate avea şi trei etaje, dar nu mai mult, din cauza greutăţii peturilor umplute cu nisip. Diversitatea colorată a peturilor folosite la construcţie face ca fiecare astfel de casă să poată fi unică, în ceea ce priveşte designul, aspectul exterior.
stire 3 nov nigeria 5stire 3 nov nigeria 2stire 3 nov nigeria 3stire 3 nov nigeria 4
Sursa, foto şi mai multe detaliiTA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu